Localizare și căi de acces

Rută alternativă

Datorită faptului că DN 76, Oradea - Beiuș, este în continuare un pericol pentru mașinile celor care se încumetă să îl parcurgă, sugerăm turiștilor orădeni care doresc să viziteze Peștera cu cristale din mina Farcu și Peștera Meziad o variantă alternativă. Urmați traseul drumului European 60, spre Cluj, până la Vadu Crișului sau Borod, de unde cotiți spre dreapta, către Bratca - Damiș - Roșia - Remetea.
Pentru Peștera Farcu, virați stânga, din centrul comunei Roșia. Ca să ajungeți la Peștera Meziad, trebui să cotiți la stânga, însă din comuna următoare, Remetea.
Distanța nu este cu mult mai mare, piesajele sunt deosebite și, în plus, nu există riscul ca drumul prost să va strice buna dispoziție ori autoturismul, atât de necesare pentru o ieșire reușită în natură.

Rută normală

Pestera Meziad se deschide la o altitudine de 435 m, in versantul drept al Vaii Pesterii, la 3,7 km amonte de confluenta acesteia cu Valea Meziadului care, la randul sau, este afluent al Vaii Rosia (bazinul Crisului Negru).

Accesul la pestera dinspre E 79 (Beius).

De pe soseaua E79, punctul de plecare pentru vizitarea pesterii il constituie orasul Beius, situat pe DN 76 (Oradea-Brad-Deva) si deservit de curse de autobuz din directia Oradea si Campeni-Stei, cat si de tren din directia Oradea. Din centrul orasului Beius se urmareste soseaua asfaltata spre Rosia-Alesd (DJ 764) pana in comuna Remetea (9 km), de unde un drum asfaltat urmeaza Valea Meziadului pana in satul cu acelasi nume (9 km). Odata ajunsi in Meziad. in capatul de sus al localitatii se ramifica spre stanga valea Pesterii, urmata de un drum pietruit, accesibil pana la fosta Cabana Meziad (2,5 km), mai ales in timpul verii, tuturor categoriilor de mijloace auto. Pentru a se ajunge la pestera se urca in continuare cu piciorul de-a lungul aceleiasi vai inca 1,2 km, traversand o pitoreasca zona de chei.

Accesul la pestera dinspre E60 (Borod).

De pe soseaua E 60 (Oradea-Cluj) in dreptul localitatii Borod, se desprinde drumul judetean DJ 764 D, drum asfaltat ce parcurge localitatile Bratca, Damis, Rosia, Cabesti, Remetea. Odata ajunsi in Remetea, vom urma spre stanga drumul asfaltat spre satul Meziad, apoi drumul pietruit spre fosta cabana Meziad.

Acces perpedes.

Pestera Meziad este accesibila prin doua trasee turistice, ambele marcate cu triunghi albastru. Primul, in lungime de 9 km, porneste de la motelul ,,Lesu", din Valea Iadului, situat la 24 km de Bucea (DN 1), si ajunge la Pestera Meziad pe la izvoarele Vaii Pesterii. Cel de al doilea, insumand 22,5 km, pleaca de la statiunea Stana de Vale si, avand ca punct culminant Piatra Tisei (l 057 m), coboara in cele din urma la Cabana Meziad.

Curse de autobuz Beius-Meziad:

Sint operate de catre SC Omnitrans SRL, avand urmatorul program:
Beius-Meziad: plecare la 14.00 si 16.00 (in perioada cursurilor scolare), in perioada de vacante, plecare la ora 16.00. Meziad-Beius, plecare la ora 5.30 si 7.00 (in perioada cursurilor scolare), in perioada de vacante plecare la 5.30.
Pentru informatii suplimentare, va rugam luati legatura cu autogara Beius, tel 0259/322867.

From Address:

Pagină de web realizată în cadrul proiectului "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni" implementat de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria Remetea. Proiectul este finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.
Informaţiile prezentate pe acest web site exprimă exclusiv opinia CAPDD Bihor iar Fundaţia pentru Parteneriat şi Romanian-American Foundation, nu pot fi făcute răspunzătoare de modul în care aceste informaţii sunt utilizate.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului