Peștera cu Cristale din Mina Farcu

1 MAI - 4 NOIEMBRIE 2024

Luni - Marți - Miercuri - Joi - Vineri: 10:00 - 17:00* ultima intrare 
Sâmbătă, Duminică: 10:00 - 17:00* ultima intrare

4 NOIEMBRIE - 1 DECEMBRIE 2024

Luni - Marți - Miercuri - Joi - Vineri: 11:00 - 16:00* ultima intrare 
Sâmbătă, Duminică: 11:00 - 16:00* ultima intrare

2 DECEMBRIE 2024 - 2 MARTIE 2025 

Luni - Marți - Miercuri - Joi - Vineri: 11:00 - 15:00* ultima intrare 
Sâmbătă, Duminică: 11:00 - 15:00* ultima intrare

 

(*) ULTIMA INTRARE. In cazul in care doriti sa ajungeti pe ultima intrare, trebuie sa ajungeti la casa de bilete cu minim 10 minute inainte de ora intrarii.

Grupul minim pentru intrarea in peșteră este de 5 persoane. Dacă pentru ora la care ați sosit nu sunt 5 persoane, va trebui să așteptați următoarea intrare, cu excepția ultimei intrări

!!! Turele de vizită sunt ghidate, este interzis accesul fără ghid în Peștera cu Cristale din mina Farcu.

!!! Atenționare METEO - În cazul în care în zona Peșterii cu Cristale din mina Farcu sunt furtuni / averse cu descărcări electrice, este interzis accesul în peșteră pe traseul turistic. În acest caz, pentru vizitarea peșterii, va trebui să așteptati până trece furtuna.

Pentru grupurile organizate din partea agențiilor de turism, școli, universități, tabere școlare ș.a. - grupuri mai mari de 15-20 persoane -  vă rugăm să ne contactați de Luni până Vineri, pentru programarea vizitei, prin e-mail la: rezervari.pesteri@gmail.com (sau daca nu aveți acces la email, prin SMS la nr. telefon 0744426272), specificând peștera la care doriți să veniți (Peștera cu Cristale sau Peștera Meziad), numărul de persoane, data şi ora la care este preconizată sosirea, plus un număr de telefon/contact. Veți fi contactat în vederea confirmării programării făcute, în maxim 48 de ore.

 

Tarifele de vizitare sunt  

ADULŢI: 37 lei.
COPII: 25 lei. 

Pentru grupurile organizate din partea agențiilor de turism, școli, universități, tabere școlare ș.a.  vă rugăm să ne contactați de Luni până Vineri, pentru programarea vizitei, prin e-mail la: rezervari.pesteri@gmail.com (sau daca nu aveți acces la email, prin SMS la nr. telefon 0744426272), specificând peștera la care doriți să veniți (Peștera cu Cristale sau Peștera Meziad), numărul de persoane, data şi ora la care este preconizată sosirea, plus un număr de telefon/contact. Veți fi contactaţi, în vederea confirmării programării făcute, în maxim 48 de ore. 

 

  • Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 25-30 minute;
  • Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12 0C;

 

Membrii Federaţiei Române de Speologie cu legitimaţia vizată pe anul în curs şi reprezentanţii autorităţii de mediu în control beneficiază de gratuitate.

 

Zona Farcu este situată în partea central - sudica a Munţilor Pădurea Craiului, în bazinul superior al Văii Roşia (bazinul Crisului Negru), pe teritoriul administrativ al Comunei Roşia (judeţul Bihor) fiind parte a sitului Natura 2000 Defileul Vadul Crişului - Pădurea Craiului ( ROSCI 0062). Dealul Farcu are o altitudine de 375m este delimitat de Valea Steazelor la nord şi Valea Lazuri la sud. Dealul Farcu este un platou carstic uşor ondulat cu numeroase doline de mari dimensiuni şi câmpuri de lapiezuri parţial acoperite de cuvertura de sol.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.
Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.
Comuna Roşia împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă şi Ecopiro au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.
Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul). Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.
Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.
Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Farcu şi „libelulele de cristal”. În peşteră sunt amenajate două sectoare: turistic şi speoturistic.

REGULI DE VIZITARE

Peștera cu Cristale din mina Farcu deține elemente de patrimoniu natural și cultural unice, accesibile acum publicului larg datorită eforturilor speologilor și oamenilor de știință care au lucrat în peșteră precum și datorită amenajărilor moderne realizate de către custodele peșterii. Pentru ca și generațiile viitoare să poată beneficia de acest patrimoniu este nevoie de sprijinul tau, dragă vizitatorule. De aceea te rugăm să respecți regulile de mai jos și să nu uiți că, pentru puțin timp, ești musafir al Peșterii cu Cristale din mina Farcu. Mulțumim pentru vizită, sunteți bineveniți!

  • Este interzis să rupeţi flori, arbuşti, plante, etc., acestea sunt protejate prin lege!;
  • Este interzisă perturbarea exemplarelor sau coloniilor de lilieci existente pe traseul vizitabil ;
  • Este interzisă adunarea pietrelor de pe poteca de acces din interiorul peşterii;
  • Vă rugăm NU atingeţi, rupeţi sau adunaţi formaţiuni sau roci din interiorul peşterii;
  • Respectaţi traseele de acces la peşteră; accesul se face pe drumul pietruit şi pe poteca amenajată;
  • Respectati cu stricteţe indicaţiile ghizilor în timpul vizitării peşterii;
  • Nu este permis accesul cu animale de companie în interiorul peşterii; acestea pot însoţi turiştii doar până la intrarea în peşteră;
  • Vă rugăm NU perturbaţi liniştea naturii şi a celorlalţi turişti;
  • Este interzisă aruncarea gunoaielor și deșeurilor în peşteră, folosiți locurile special amenajate din perimetrul parcării.
  • Folositi numai toaletele amplasate în parcarea ce deserveşte peştera;
  • Este interzisă organizarea de grătare, mese, camparea în incinta parcării şi a perimetrului peşterii;
  • Parcarea se va efectua numai în locurile special amenajate în acest sens
  • Turiştii sunt rugati să parcurgă cu atenţie traseul de acces la peşteră; Personalul NU îşi asumă responsabilitatea pentru accidentele survenite din cauza neatenţiei turiştilor sau a nerespectării indicaţiilor ghizilor şi a custodelui, atât în interiorul peşterii cât şi în exterior!
  • Este interzisă comercializarea și/sau promovarea oricăror servicii sau produse în perimetrul de acces la peșteră fară acceptul prealabil al custodelui peșterii și al Primăriei Roșia.

ATENŢIE!
Nerespectarea regulamentului de mai sus constituie contravenţie conform Legii 49/2011 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi a Legii 101/2011, pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului şi se va sancţiona cu amendă sau închisoare.
Amenzile pot fi aplicate de către personalul Ariei Naturale Protejate, posesor de legitimaţie de control, eliberată de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Pagină de web realizată în cadrul proiectului "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni" implementat de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria Remetea. Proiectul este finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.
Informaţiile prezentate pe acest web site exprimă exclusiv opinia CAPDD Bihor iar Fundaţia pentru Parteneriat şi Romanian-American Foundation, nu pot fi făcute răspunzătoare de modul în care aceste informaţii sunt utilizate.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului