Peştera Vacii din Cheile Albioarei

Este localizată la aproximativ 50 m altitudine, în versantul drept al Văii Albioarei, în bazinul superior al Văii Roşia. Peştera este o cavitate tipică de versant, formată în urma captării unui afluent străvechi al Văii Albioara.
Are o lungime de 158 m şi este formată dintr-o galerie largă, ascendentă, cu aspect de sală, continuată cu un horn, reprezentând probabil vechiul punct de pătrundere a apelor în subteran.
Peştera a fost locuită de om, în sala mare fiind descoperite materiale ceramice din epoca bronzului, piese scheletice fosile de animale (care reprezentau parţial dieta omului preistoric) şi are statut de rezervaţie naturală, deoarece adăposteşte o serie de animale protejate prin lege (lilieci, păianjeni etc.).
Peştera nu este amenajată în scop turistic, însă este accesibilă oricărui turist care posedă mijloace proprii de iluminare.

Pagină de web realizată în cadrul proiectului "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni" implementat de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria Remetea. Proiectul este finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.
Informaţiile prezentate pe acest web site exprimă exclusiv opinia CAPDD Bihor iar Fundaţia pentru Parteneriat şi Romanian-American Foundation, nu pot fi făcute răspunzătoare de modul în care aceste informaţii sunt utilizate.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului