Mihail Sebastian

Scriitorul Mihail Sebastian a fost un iubitor al munţilor, schior şi drumeţ împătimit. În perioada în care lucra la romanul „Accidentul”, el a poposit şi la Stâna de vale.

În Jurnalul său, publicat la editua Humanitas, în anul 2002, Mihail Sebastian povesteşte cum a ajuns în staţiune. De la halta Stâna de Vale, pe valea Crişului Repede, „drumul se face cu un «şirautobuz» inenarabil. Mai este şi un tren forestier care face toate paralele”.

„Admirabil ţinut, spune Sebastian despre aceste locuri, în care la fiecare nou ocol se iveşte o nouă ţară, alţi munţi, alte văi, alte păduri”. Vizitează Aria Vulturilor, face o plimbare până la Muncei, Custuri, îşi caută inspiraţia pe Promenada Generalului şi în excursii la Izvoarele Someşului, Cetăţile Rădesei.

Duminică, 30 iulie 1939 Stâna de Vale „Azi dimineaţă, împreună cu Comşa, am umblat prin munţi. Plimbare de aproape cinci ore, la nişte vârfuri stâncoase, pe care papistaşii de aici le-au denumit Golgota, dar al căror nume ţărănesc trebuie să fie altul. (...) Am întâlnit un cioban din Mezeat (n. Meziad), cu care am stat de vorbă. (...) E tulburător pentru «condiţia umană» pe care o relevează cu simplicitate dar şi cu patetism Marţi, 15 august 1939 „Toată ziua de ieri am pierdut-o la Mezeat”. din Jurnal, 1935-1944, Humanitas, Bucureşti, 2002, p. 216 – 217.

Mihail Sebastian s-a născut la 18 octombrie 1907, în Bărila. A murit, într-un accident de maşină, la Bucureşti, pe 29 mai 1945. A fost scriitor, dramaturg şi critic literar. Mare meloman şi iubitor al naturii. Romane: Oraşul cu salcâmi, Accidentul, De două mii de ani. Cum am devenit huligan, adună articolele de presă ce reflectă reacţiile la romanul De două mii de ani. Piese de teatru: Steaua fără nume, Jocul de-a vacanţa, Ultima oră.

Eveniment editorial: „Cartea Peşterii Meziadului”, a doua ediţie

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a scos de sub tipar cea de a doua ediţie a monografiei „Cartea Peşterii Meziadului. Faţă de prima ediţie, apărută în anul 2015, acest volum cuprinde mai multe fotografii şi se distinge prin coperta cartonată, de înaltă ţinută.

„Ne-am văzut nevoiţi să facem demersurile legate de apariţia acestei a doua ediţii datorită succesului neaşteptat de care s-a bucurat cea dintâi. Încercăm să oferim celor ce iubesc frumuseţile naturii şi judeţul Bihor un volum la calitate «premium». Este mai mult decât o carte, este un album ce poate fi oricând un foarte frumos cadou”, a declarat preşedintele C.A.P.D.D. Bihor, Paul Iacobaş.

Apariţia celei de a doua ediţii a „Cărţii Peşterii Meziadului” a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Judeţean Bihor, Romanian – American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Din primele zile ale anului 2017, cartea va putea fi achiziţionată la Peştera Meziad, Peştera cu cristale din mina Farcu şi de la sediul C.A.P.D.D. Bihor.

Informatii generale

IN PERIOADA 25 NOIEMBRIE - 22 DECEMBRIE PEȘTERA MEZIAD ESTE ÎNCHISĂ PENTRU LUCRĂRI DE MENTENANȚĂ.

 

 

Zilele Pădurii Craiului - Ediţie specială

Zilele Pădurii Craiului - Ediţie specială

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor îi invită pe toţi cei ce iubesc natura, sportul şi cultura tradiţonală la ediţia 2015 a „Zilelor Pădurii Craiului”. Seria de manifestări va avea loc în zilele de 3 - 4 octombrie 2015, în comuna Roşia.

Programul „Zilelor Pădurii Craiului”:

Sâmbătă 3 octombrie 2015

10:00 – 18:00 „Ecotura”, Concurs interşcolar de eduaţie pentru natură, Valea Şteazelor.
16:00 – 22:00 MTB Maraton „Pădurea Craiului”, înscrieri, înmânarea numerelor de concurs.

Duminică 4 octombrie 2015

08:00 – 10:00 MTB Maraton „Pădurea Craiului”, înscrieri, înmânarea numerelor de concurs.
10:30 Şedinţa tehnică.
11:00 Start – proba de maraton şi semimaraton.
11:20 Start – categoria hobby şi family-duo.
17:00 Festivitatea de premiere.

09:00 – 18:00 „Straiţa plină”, târg de meşteşuguri, produse tradiţionale, delicatese locale, ateliere de creaţie populară: olărit, podoabe specifice zonei Pădurii Craiului, pictură pe sticlă, ţesut, etc.

11:30 – 12:30 Program artistic de cântece şi dansuri populare, prezentat de ansamblul popular „Codrenii Bihorului”, din comuna Roşia.

În acest an manifestările dedicate „Zilelor Pădurii Craiului” se vor desfăşura în locul denumit de localnici, „Între râuri”, aflat în imediata vecinătate a porţii de lemn care marchează intrarea în comuna Roşia.

Până în 24 septembrie 2015, la maratonul ciclistic şi-au anunţat participarea peste 60 de sportivi din România şi Ungaria.

„Zilele Pădurii Craiului”, este un proiect care îşi asumă statutul de „eveniment responsabil”, din punct de vedere social, al grijii faţă de mediu şi din perspectivă economică, eveniment ce face parte din Proiectul „Pădurea Craiului destinaţie de ecoturism”, finanţat de prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului „Fondul ONG”.

Organizatori: Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia, Asociaţia „Orizont verde” Roşia, Clubul Sportiv Xterra Bihor, Fundaţia Ecotop.

Parteneri: Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor,

Finanţator: Granturile SEE 2009 – 2014, prin Programul Fondul ONG.

Descarcă comunicatul de presă în format pdf aici.

Știri

In perioada 25 iulie-10 august 2012 Pestera Meziad va fi amenajata cu sisteme de iluminat subteran pe baza de LED si cu infrastructura moderna de vizitare (punti, podete, balustrade, scari, etc), accesul in pestera fiind ingreunat pe portiunile unde amenajarile sint in curs. In consecinta, va rugam sa va programati din timp vizita la telefoanele 0745602203, 0745602301 sau 0742115303. Va multumim pentru intelegere.

Pagină de web realizată în cadrul proiectului "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni" implementat de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria Remetea. Proiectul este finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.
Informaţiile prezentate pe acest web site exprimă exclusiv opinia CAPDD Bihor iar Fundaţia pentru Parteneriat şi Romanian-American Foundation, nu pot fi făcute răspunzătoare de modul în care aceste informaţii sunt utilizate.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului