Biserica de lemn „Sfântul Nicolae"

Este situată la hotarul dintre satele Petreasa şi Şoimuş şi este monument istoric, fiind construită prin eforturile comunităţii locale în secolul al XVIII-lea (1752). De atunci ea a suferit o serie de intervenţii care i-au adus modificări interioare şi exterioare. Biserica este construită din lemn de stejar şi are o lungime de aproximativ 10,5 m şi o lăţime de doar 5 m. Planimetric se poate observa pronaosul, naosul şi absida altarului poligonală şi decroşată. Iconostasul a fost pictat, conform „urmei" de meşter, în anul 1775. Se pare că pictorul ar fi fost David Zugravul de la Curtea de Argeş. În cimitirul care o înconjoară puteţi descoperi cruci vechi, iar dacă discutaţi cu bătrânii satelor veţi afla şi o poveste conform căreia biserica a fost „mutată" de câteva ori din satul Petreasa în Şoimuş şi înapoi...

Pagină de web realizată în cadrul proiectului "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni" implementat de către Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor şi Primăria Remetea. Proiectul este finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.
Informaţiile prezentate pe acest web site exprimă exclusiv opinia CAPDD Bihor iar Fundaţia pentru Parteneriat şi Romanian-American Foundation, nu pot fi făcute răspunzătoare de modul în care aceste informaţii sunt utilizate.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului