A Mézgedi barlang látogatási szabályzata

A Mézgedi barlangban egyedülálló kulturális és természeti értékek találhatók. A hosszú éveken át dolgozó barlangászok és kutatók munkájának eredményeként, valamint a barlang felügyeletét ellátó szervezet turisztikai vonzerő fejlesztési projektjeinek köszönhetően, ezek a kincsek mostanra a társadalom széles rétegei számára is hozzáférhetővé váltak. Ahhoz, hogy ezek az értékek az elkövetkező generációk számára fennmaradjanak, a kedves látogatók segítségére is szükség van. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be az alábbiakban felsorolt szabályokat és ne feledje el, hogy egy rövid ideig a Mézgedi barlang vendége lesz. Köszönjük a látogatást, Isten hozta minálunk!

 • Tilos virágokat, cserjéket, növényeket stb. leszakítani, ezek törvény által védettek!;
 • A látogatható szkaszokon tilos megzavarni a denevér egyedek vagy kolóniák nyugalmát;
 • Tilos köveket gyüjteni a barlangban haladó ösvényről;
 • Szigorúan tilos megérinteni, letörni vagy gyüjteni a barlangban található képződményeket vagy kőzeteket;
 • Kérjük kizárolag a terméskővel burkolt úton, majd az ezt követő ösvényen közelítsék meg a barlangot;
 • A barlang látogatása során szigorúan tartsák be a barlangi vezetők utasításait;
 • A barlangba tilos állatokat bevinni; a házi kedvenceket a barlang bejáratánál kell hagyni;
 • Kérjük NE zavarják meg a természet és a többi turista nyugalmát;
 • Tilos szemetet és hulladékok eldobni a barlangban, használják a szemétgyűjtésre kialakított helyeket a parkolóban.
 • Csak a parkolóban, a barlangot látogatók szamára fellállított illemhelyeket használják;
 • A parkolóban és a barlanghoz tartozó területen tilos a kempingezés, grillezés és társas étkezések szervezése;
 • Parkolni csak az erre a célra kialakított helyeken lehet;
 • A turistáknak figyelmesen kell megközelíteniük a barlangot; A személyzet NEM vállal semmilyen felelősséget a turisták figyelmetlensége vagy a barlangi vezetők és a barlang felügyeletét ellátó szervezet utasításainak a be nem tartása miatt bekövetkezett balesetekért, a barlangon belül és azon kívül egyaránt!
 • Tilos bármilyen termék vagy szolgáltatás árulása és/vagy reklámozása a barlanghoz vezető úton a barlang felügyeletét ellátó szervezet és a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal engedélyének előzetés beszerzése nélkül.

FIGYELEM!
A fenti szabályzat be nem tartása szabálysértésnek minősül és a 2011. évi 49. törvény értelmében, amely jóváhagyta a védett természeti területek, a természetes élőhelyek és az élővilág fennmaradásáról rendelkező 2007. június 20-i 57. Sürgősségi Kormányrendeletet, és az egyes környezetromboló cselekmények megelőzéséről és büntetéséről szoló 2011. évi 101. törvény értelmében, bírsággal vagy börtönnel büntethető.
A bírságokat a Védett Terület azon alkamazotjai róhatják ki, akik a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium által kiadott ellenőrzésre feljogosító igazolvánnyal rendelkeznek.

A weboldal ”A Mézgedi barlang, egy barlang a természetért és az emberekért” projekt keretén belül készült. A projekt kivitelezője a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ és a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal, a finanszírozását pedig a Green Entrepreneurship program keretén belül a Romanian American Foundation és a Partnerség Alapítvány biztosítja.
Ezen az oldalon közzétett információk kizárolág a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ álláspontját képviselik, a Partnerség Alapítvány és a Romanian American Foundation nem tehetők felelőssé azért, ahogy ezen információkat használják.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului