Földrajzi elhelyezkedés és megközelítés

A Mézgedi balang bejárata 435 méteres magasságban fekszik, a Barlang-patak jobboldali, lejtős oldalán, 3,7 km-re attól a ponttól, ahol a patak találkozik a Meziád-patakkal, amely tovább folyva a Rossia patakba torkollik (a Fekete Körös medencéje).

Megközelítés az E79-es főúton (Belényes felől)

A E79-es főútat választva, a barlang látogatásának kiindulási pontja a DN 76-os úton (Nagyvárad-Brád-Déva) található Belényes város, amelyet busszal Nagyváradról, valamint Topánfalva-Vaskohsziklás irányából lehet elérni, vonattal pedig Nagyváradról. Belényes város központjából a Biharrósa-Élesd felé vezető aszfaltozott úton (DJ 764) kell haladni egészen Magyarremete községig (9 km), ahonnan egy aszfaltozott út a Meziád-patak völgyét követve elvezett Mézged faluig (9 km). Megérkezve Mézgedre, a település felső részének a végében a Barlang-patak elágazása látható. Innen, terméskővel burkolt út vezet a volt mézgedi menedékházhoz (2,5 km). Az út bármilyen közúti személyszállító járművel jól járható, főleg nyáron. A barlangig hátralévő 1,2 km-es szakaszt egy csodálatosan szép szoroson keresztül sétálva kell megtenni, a már említett patak völgyét követve.

Megközelítés az E-60 főúton (Nagybáród)

Nagyváradról Kolozsvár felé haladva az E-60-as főúton Nagybáród településnél kell letérni a DJ 764 D megyei útra. Az aszfaltozott út Brátka, Erdődámos, Biharrósa, Biharkaba településeken keresztül elvezet Magyarremetére, ahonnan a fentiekben leírt úton lehet eljutni a Mézgedi barlanghoz.

Gyalogos megközelítés

A Mézgedi barlang két, kék háromszöggel jelzett, turistaúton is megközelíthető. Az első, 9 km hosszú turistaút, a Bucsától (DN 1-es főút) 24 km-re lévő Jád-völgyi „Lesi” moteltől indul és a Barlang patak forrásánal elhaladva jut el a Mézgedi barlanghoz. A második, 22,5 km hosszú turistaút, Biharfüredről indul, legmagasabb pontján érinti a Tisza-követ (1057 m), majd lefelé haladva eljut a Mézgedi menedékházhoz.

Buszjáratok Belényes-Mézged között:

A buszjáratokat az Omnitrans KFT üzemelteti, a következő menetrend szerint:
Belényes-Mézged: indulás 14.00 és 16.00 órakor (tanév közben), az iskolai vakációk alatt egy járat indul, 16.00 órakor. Mézged-Belényes, indulás 5.30 és 7.00 órakor (tanév közben), vakációk alatt egy járat indul, 5.30 órakor.
További információkért kérjük hívja fel a belényesi buszállomást: +40 259 322867.

From Address:

A weboldal ”A Mézgedi barlang, egy barlang a természetért és az emberekért” projekt keretén belül készült. A projekt kivitelezője a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ és a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal, a finanszírozását pedig a Green Entrepreneurship program keretén belül a Romanian American Foundation és a Partnerség Alapítvány biztosítja.
Ezen az oldalon közzétett információk kizárolág a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ álláspontját képviselik, a Partnerség Alapítvány és a Romanian American Foundation nem tehetők felelőssé azért, ahogy ezen információkat használják.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului