Mitől egyedülálló a Mézgedi barlang?

  • Barlangi medve (Ursus spelaeus) csontokat találták a barlangban; ez a medvefaj körülbelül 300.000 évvel ezelőtt jelent meg és 12.000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén, tűnt el.
  • A Krisztus előtti 3. évezred második feléből származó kerámia töredékek miatt, amelyek a bronzkorba átvezető időszak legjelentősebb kultúrájához, a Coțofeni-kultúrához, tartoznak.
  • Az itt található nagyszámú, országos és nemzetközi szinten is védett, denevérkolóniák és a mikroszkópikus méretű endemikus (csak a Mézgedi barlangban élő) élőlények miatt.
  • A guanó (a denevérek ürüléke) és a kőzetek keverékéből kialakult különleges ásványok miatt.
  • A csodálatosan szép cseppkőképződmények – sztalaktitok, sztalagmitok, oszlopok, függönyök – miatt.
  • Attól, hogy 2012 óta egy összetett, turisztikai vonzerő fejlesztési projekt tárgyát képezi, amit ”A Mézgedi barlang, egy barlang a természetért és az emberekért” hívnak, és amelyiket a Green Entrepreneurship program keretén belül a Romanian American Foundation és a Partnerség Alapítvány finanszíroz. A projekt nem csak egy gazdasági vállalkozás, hanem fontos összetevőjét képezi a társadalmi és környezeti felelősségvállalás is.

A weboldal ”A Mézgedi barlang, egy barlang a természetért és az emberekért” projekt keretén belül készült. A projekt kivitelezője a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ és a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal, a finanszírozását pedig a Green Entrepreneurship program keretén belül a Romanian American Foundation és a Partnerség Alapítvány biztosítja.
Ezen az oldalon közzétett információk kizárolág a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ álláspontját képviselik, a Partnerség Alapítvány és a Romanian American Foundation nem tehetők felelőssé azért, ahogy ezen információkat használják.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului