Rövid történelmi leírás

A Mézgedi barlang az egyik legrégibb és legismertebb turisztikai látványosság Románia területén. A barlangot legelőszőr az ismert osztrák földrajztudós Adolf SCHMIDL (1836) írta le, ezt követően CZÁRÁN Gyula tárta fel színte teljesen a XX. század elején. Az üregek állatvilágát (denevérek, pillangók, pókok, rákok, bogarak), amely a barlang páratlanságát adja, először BOKOR (1921), JEANNEL és RACOVITZA (1929) kutatták. Azóta, különböző tudományokat képviselő tudósok tanulmányozták a barlang rejtelmeit, barlangászok tárták, és tárják fel ma is, járatait és számtalan turista látogatta meg azok közül, akik eljutottak a bihari tájakra, Magyarremete község környékére.

A weboldal ”A Mézgedi barlang, egy barlang a természetért és az emberekért” projekt keretén belül készült. A projekt kivitelezője a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ és a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal, a finanszírozását pedig a Green Entrepreneurship program keretén belül a Romanian American Foundation és a Partnerség Alapítvány biztosítja.
Ezen az oldalon közzétett információk kizárolág a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ álláspontját képviselik, a Partnerség Alapítvány és a Romanian American Foundation nem tehetők felelőssé azért, ahogy ezen információkat használják.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului