A Mézgedi Barlang

A Mézgedi barlang az Erdélyi-szigethegység karsztjának egyik legérdekesebb, turisták által is látogatható természetvédelmi területe. A latogatókat lenyűgözik a bejárati nyílás hatalmas méretei (16 m magas és 10 m széles), az ezt követő nagyméretű belső terek, a nagyszámú denevérkolóniák és a változatos képződmények.
A 397 m tengerszint feletti magasságon található barlang két karsztosodási színten alakult ki:

  • az alsó színt 1.542 m hosszú – ezt a színtet szokatlanul nagyméretű, néhol 20-30 m széles és 15-20 m magas, termek jellemzik;
  • a felső színt, amelynek a hossza 3.208 m.

A Természetes Híd környékén, ahol a két színt találkozik, a barlangüreg teljes magassága eléri a 35 métert. A paleolitikumból és a neolitikumból származó nyomok azt mutatják, hogy a barlangban a Homo sapiensen kívül, állatok is éltek, mint például az Ursus spelaeus (a barlangi medve). A barlang megfelelő körülményeket biztosít a denevérek hibernálásához, főleg a Miniopterus Schreibersii faj egyedeinek a számára, amelyek egy igen nagyszámú kolóniát alkotnak a Denevérek termében. A barlang csak barlangi vezetők tarsaságában látogatható, a látogatásra feljogosító jegy megvásárlása után, amelynek az ára 15 lej felnőttek és 10 lej gyerekek számára (további részletek a jegyárakat bemutató részben találhatók).

A weboldal ”A Mézgedi barlang, egy barlang a természetért és az emberekért” projekt keretén belül készült. A projekt kivitelezője a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ és a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal, a finanszírozását pedig a Green Entrepreneurship program keretén belül a Romanian American Foundation és a Partnerség Alapítvány biztosítja.
Ezen az oldalon közzétett információk kizárolág a Bihari Védett Területekért és Hosszútávú Fejlesztésekért Központ álláspontját képviselik, a Partnerség Alapítvány és a Romanian American Foundation nem tehetők felelőssé azért, ahogy ezen információkat használják.

Romanian - American Foundation Fundația pentru Parteneriat CAPDD - Bihor Pădurea Craiului