Mihail Sebastian
- Detalii
- Modificat recent la Luni, 20 Martie 2017 15:04
Scriitorul Mihail Sebastian a fost un iubitor al munţilor, schior şi drumeţ împătimit. În perioada în care lucra la romanul „Accidentul”, el a poposit şi la Stâna de vale.
În Jurnalul său, publicat la editua Humanitas, în anul 2002, Mihail Sebastian povesteşte cum a ajuns în staţiune. De la halta Stâna de Vale, pe valea Crişului Repede, „drumul se face cu un «şirautobuz» inenarabil. Mai este şi un tren forestier care face toate paralele”.
„Admirabil ţinut, spune Sebastian despre aceste locuri, în care la fiecare nou ocol se iveşte o nouă ţară, alţi munţi, alte văi, alte păduri”. Vizitează Aria Vulturilor, face o plimbare până la Muncei, Custuri, îşi caută inspiraţia pe Promenada Generalului şi în excursii la Izvoarele Someşului, Cetăţile Rădesei.
Duminică, 30 iulie 1939 Stâna de Vale „Azi dimineaţă, împreună cu Comşa, am umblat prin munţi. Plimbare de aproape cinci ore, la nişte vârfuri stâncoase, pe care papistaşii de aici le-au denumit Golgota, dar al căror nume ţărănesc trebuie să fie altul. (...) Am întâlnit un cioban din Mezeat (n. Meziad), cu care am stat de vorbă. (...) E tulburător pentru «condiţia umană» pe care o relevează cu simplicitate dar şi cu patetism Marţi, 15 august 1939 „Toată ziua de ieri am pierdut-o la Mezeat”. din Jurnal, 1935-1944, Humanitas, Bucureşti, 2002, p. 216 – 217.
Mihail Sebastian s-a născut la 18 octombrie 1907, în Bărila. A murit, într-un accident de maşină, la Bucureşti, pe 29 mai 1945. A fost scriitor, dramaturg şi critic literar. Mare meloman şi iubitor al naturii. Romane: Oraşul cu salcâmi, Accidentul, De două mii de ani. Cum am devenit huligan, adună articolele de presă ce reflectă reacţiile la romanul De două mii de ani. Piese de teatru: Steaua fără nume, Jocul de-a vacanţa, Ultima oră.